Analize

12. 5. 2016

“Vsake oči imajo svojega malarja” je star pregovor, ki ponazarja rašomonski efekt, imenovan po kultnem filmu Akire Kurosawe. Iste dogodke, isto situacijo bo vsak videl drugače, ne samo zaradi različnih informacij, ki jih ima o dogodku, temveč tudi zaradi različne stopnje vpletenosti, identifikacije, lastnih stališč in načina razmišljanja. Na svet lahko gledamo pesimistično ali optimistično, lahko povsod vidimo zarote ali priložnosti, nešteto dejavnikov vpliva na razlago tega, kar vidimo.

Najtežje vidimo sebe in svojo situacijo, enostavno nam manjka distance, predvsem pa to pride do izraza v kriznih situacijah, ko se nam pogled še zoži. V takih primerih je koristno poiskati pomoč in z zunanjim, nevpletenim človekom, še najbolje strokovnjakom, ki se s tem redno ukvarja, skupaj doseči objektivnejši pogled na situacijo, predvsem pa na njo pogledati iz več zornih kotov. Včasih je že to dovolj, da se nam pogled zbistri in vidimo svojo pot naprej.

Analiza je vedno tudi prvi korak pri svetovanju in coachingu in včasih tudi sestavni del delavnic.

V individualni obravnavi je analiza običajno sestavljena iz pridobivanja potrebnih podatkov v pogovoru, analize drugih virov (po potrebi), izdelave analize in interpretacije. Trajanje analize je od 2 – 10 ur.

 

Želite zvedeti več o tem? Pišite nam!

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter