Znanja in izkušnje

15. 5. 2016
DSC00651

mag. Zoran Leban Trojar

Poslovno

V svoji petindvajsetletni karieri v gospodarstvu sem bil direktor več kot desetih podjetij. Večina njih je bila povezana z marketingom, mediji in oglaševanjem. V tem času sem se veliko ukvarjal tudi z drugimi projekti , ki so med seboj povezovali različna podjetja iz branže. Podrobnosti o moji karieri si lahko preberete tu, V tem času sem zaposlil najmanj 200 ljudi in jih vodil več kot 1000. Nekje na polovici tega obdobja mi je postalo jasno, da se v glavnem ukvarjam z ljudmi, z njihovimi medsebojnimi odnosi, motivacijami in da pogosto opravljam vlogo psihoterapevta.

Zadnjih 12 let sem vodil marketinško agencijo, specializirano za digitalne storitve. Sodelovali smo z več kot 100 podjetji iz različnih panog. Skoraj v vsakem od prejšnjih podjetij sem se ukvarjal s projekti impementacije različnih IT rešitev za podporo marketingu, prodaji in vodenju. Zaradi teh izkušenj in zelo razvitih sposobnosti tako analitike kot abstrakcije se znam vživeti in iz strokovnega vidika razumeti  problematiko zelo različnih projektov iz vseh zornih kotov podjetja in deležnikov.

Vsak projekt in proces ima svoj lasten strokovni vidik, računovodski in in finančni pogled, organizacijsko komponento, lastno dinamiko in dinamiko z vsemi ostalimi deli podjetja. V projektih, kjer nastopata vsaj dve entiteti – naročnik in izvajalec – je število teh vidikov najprej podvojeno, saj ima vsak od njiju svoj notranji pogled na projekt iz vseh teh vidikov, vsemu naštetemu se pridruži še skupna dinamika sodelovanja in pogajanja. Za razumevanje  situacije je treba upoštevati vse te poglede, hkrati pa še dinamiko odnosov vsakega od ključnih članov ekipe – njegove vloge v podjetju in projektu, njegovo percepcijo, pričakovanja, motivacije in način vstopanja v odnose.

Osebno

V prvem obdobju odraslega življenja se posvečamo gradnji in pridobivanju, prepričani smo, da se nič ne more zgoditi brez nas. No ja, vsaj nekateri od nas trpimo za tem. Poskušamo nadzirati življenje od zunaj in v tem obdobju zanemarjamo svojo notranjost, sledimo poti in se ne sprašujemo o njej. Neskladje se veča in v nekem trenutku to postane večji vzrok stresa, kot vse zunanje okoliščine – ki niso zares zunanje, saj smo s svojim načinom funkcioniranja sami poskrbeli za razvoj takih okoliščin.

Pred desetimi leti sem se zavedel tega neskladja in se začel ukvarjati najprej z jogo, nato pa vstopil še v psihoanalizo. Potreboval sem pomoč, da sem lahko začel spoznavati sebe, svoje motivacije, travme, vzorce in komplekse in jih počasi začel spreminjati. Pri tem mi je pomagala predvsem psihoanaliza, kjer sem ostal šest let, okoli 500 ur. Joga mi je pomagala vzpostaviti drugačen način življenja in odnos do njega.

Sinhroniciteto sem opazil v svojem življenju, še preden sem spoznal izraz za ta pojav, ki ga je opisal C.G. Jung. Dogodek, ki se neobičajno sklada s trenutno življenjsko situacijo, serija “naključij” z istimi značilnostmi, knjiga, ki jo tisti trenutek potrebujete. Najbolj dragoceni so seveda ljudje, ki vstopijo v vaše življenje – ko se začnete zavedati sinhronicitete, vam postane jasno, da je vsak od njih vstopil zato, da se od njega nečesa naučite.

Joga

Vedno so mi bile blizu mistične in duhovne teme, a vedno sem jih opazoval samo od daleč. Nisem imel poguma in dovolj velike želje, da bi spreminjal svoje življenje. Zdelo se mi je, da mu nič zares ne manjka, dokler nisem nekega dne ugotovil, da funkcioniram po vzorcih, ki škodujejo meni in okolici. Ugotovil sem, da mi pravzaprav že telo sporoča, da je nekaj narobe. Zaradi nekaj slabih izkušenj z uradno medicino in prijateljeve izkušnje z ayurvedsko medicino sem obiskal terapevtko, Indijko. Poleg ostalega mi je svetovala tudi jogo in mi zagotovila, da se je lahko lotim brez strahu, da bi me kdo posiljeval z religijo in ritualnimi obveznostmi. Swami Vishwashakti Saraswati je ena od oseb, ki so mi nevsiljivo kazale in mi še kažejo pot iz življenjskih zagat in dilem. Ne samo, da redno obiskujem njene masaže zaradi uravnavanja pretoka energije, naredil sem tudi vse tečaje Tara Yoga Centra, nazadnje tudi tečaj Prana vidye, za upravljanje prane, življenjske energije. Ta metoda je predhodnica bolj poznanega reikija, zato lahko z njo pomagam tudi drugim.

 

Psihoanaliza

V trenutku, ko sem se odločil poiskati psihološko pomoč, sem imel pri roki tudi telefonsko številko, ki sem jo hranil že nekaj let. Vedno me je fasciniralo delo C.G. Junga, njegovo prestopanje meja in  navidezna eklektičnost pri povezovanju psihe, vzhodnjaških filozofij, predvsem joge, fizike, antropologije, alkemije in astrologije. Doktor psihologije, na Dunaju izobražen jungovski psihoanalitik. ki je pred tem končal londonsko Faculty of Astrological Studies je bila za mene dovolj neklasična referenca, da sem zbral pogum in nikoli mi ni bilo žal za izbiro.

Kakšno leto pred zaključkom analize mi je predlagal, da se vključim v uvodno skupino študija na Inštitutu za psihološko astrologijo, ki je neke vrste enoletna skupinska terapija med spoznavanjem osnov psihološke astrologije. Nekaj mesecev pred koncem dela skupine mi je postalo jasno, da ne morem in ne želim več delati, kar sem počel zadnjih 20 let. Vpisal sem se v redni študij IPAL, kjer danes končujem četrti semester, maja 2015 predal vodenje podjetja, kjer sem bil 12 let solastnik in direktor, mlajšima partnerkama in se za leto dni posvetil  delu na sebi in separaciji od naćina življenja, ki sem ga poznal. V tem času sem začel opravljati psihološko svetovanje in analize, z in brez uporabe astroloških kart, predaval na 6. Akademiji psihološke astrologije in psihoanalize ter prevedel klasični psihoanalitični učbenik Complexes: Diagnosis and Therapy in Analytical Psychology nemškega psihoanalitika Hansa Dieckmanna. Knjiga bo izšla konec 2016 pri Hermes Ipal.

Opravljena lastna psihoanaliza, študij in lastne izkušnje, ki mi omogočajo empatijo ter dobre izkušnje pri dosedanjem svetovanju predstavljajo osnove za mojo odločitev, da ponudim psihološko pomoč in astrološko analizo v različnih oblikah, navedenih na tem spletnem mestu. To niso edine oblike, prav gotovo se bo našla še kakšna varianta, ki je nisem predvidel.

Urejeno imam tudi supervizijo svojega dela.

Po naravi sem nagnjen k eklektičnosti, k ustvarjanju novega iz različnih obstoječih sestavnih delov. Kombinacijo joge in psihoanalize sem našel sam, že pred tem sem jadral in imam svojo majhno jadrnico. Brez nje v nekem obdobju morda ne bi preživel. Nato sem vklopil v to še prav poseben šport – golf, ki za uspešno igro zahteva sicer osvojeno tehniko, vendar brez notranjega miru občutljivejši ljudje ne morejo dosegati dobrih rezultatov. Telo in psiha neprestano vplivata drug na drugega, na telo pa bistveno vpliva tudi, kakšno hrano vnašamo v njega, zato se veliko ukvarjam tudi z ayurvedsko filozofijo prehranjevanja. Ne verjamem v enak recept za vse, lahko pa s svojim znanjem in tehnikami pomagam vsakemu poiskati pravi recept.

 

O psihološki astrologiji

C. G. Jung je pod vplivom Platonove teorije idej in oblik oblikoval svojo hipotezo o arhetipih, saj so se mitološke teme (kot ilustracija arhetipov) neprestano pojavljale v delu s pacienti. Univerzalni in brezčasni arhetipi naj bi kanalizirali izkušnje in čustva v prepoznavne in tipične vzorce obnašanja. Jung je trdil, da je opazil korelacijo med temi arhetipskimi podobami in astrološkimi temami ali tradicionalnimi bogovi, povezanimi s planeti in znaki zodiaka. Sklepal je, da simbolične figure na nebu, s katerimi se opisujejo konstelacije zvezd, v osnovi izhajajo iz projekcij podob, ki so nastale v kolektivnem nezavednem. Tako je napisal: Astrologija predstavlja vsoto vsega antičnega psihološkega znanja.

Psihološka astrologija je nastala kot posledica križanja astrologije in globinske, humanistične in transpersonalne psihologije. V osnovi poznamo analize horoskopov s pomočjo arhetipov, kot je značilno za jungovski pristop v astrologiji, in analize, ki temeljijo na psiholoških potrebah in motivacijskih teorijah. Obstajajo pa tudi drugi pristopi povezave astrologije in psihologije. Astrolog in psihoterapevt Glenn Perry je opredelil psihološko astrologijo kot “tako teorijo osebnosti kot diagnostično orodje”.

Rojstna karta tako predstavlja izhodiščno sliko medsebojnih povezav arhetipskih simbolov in energij, ki bodo posamezniku zaznamovala življenje. Večina psihičnega materiala je skrita v nezavednem in v času, ko se odločamo za psihološko pomoč, je tudi zavestni del psihe zaznamovan predvsem z razvitimi obrambnimi mehanizmi. Z uporabo rojstne karte lahko sklepamo na osnovne mehanizme, komplekse in potenciale v posamezniku in skrajšamo potreben čas za ozaveščanje skritih in potlačenih vsebin.

 

Predavanje na 6. akademiji psihološke astrologije in psihoanalize

Kratek posnetek predavanja 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter