Odnosi

12. 5. 2016

IMG_6826

 

Harvardska raziskava, ki je 75 let spremljala življenje nekaj sto posameznikov, je ugotovila, da nas dobri odnosi ohranjajo srečnejše in bolj zdrave. Zdrava kmečka pamet v vsakem od nas bi verjetno povedala isto, če bi jo vprašali. Nekje v sebi se torej zavedamo tega dejstva, a kljub temu redko kaj zares naredimo, da bi svoje odnose s partnerjem, starši, otroki in sodelavci poskušali izboljšati.

Vsaka delo z odnosi se začne na sebi: kako doživljam odnose, kaj pričakujem, kaj vlagam, kako reagiram itd.. Pogosto nas v odnosih vodijo motivacije in vzorci, ki se jih ne zavedamo. Njihovo ozaveščanje je prvi korak k izboljševanju odnosov za srečnejše življenje.

Najbolj nas zaznamujejo odnosi s starši in njihovi medsebojni odnosi. Na nas vplivajo globoko v zrela leta, morda celo do smrti.

Vplive in vzorce, ki smo jih prevzeli od staršev, prenašamo naprej na svoje otroke – tudi če se zavestno izogibamo “biti podobna mami”, s tem na nek način izkrivljamo, kar bi lahko prenesli v svoj odnos z otroki in njihov odnos do drugih.

Svoj odnos do sveta, ki se nam je razvil v otroštvu, večinoma testiramo v partnerstvu, v njega prenašamo tudi svojo nezavedno podobo partnerstva, ki smo jo razvili z opazovanjem odnosa staršev.

Izredno pomembni so tudi odnosi s sodelavci, saj na delovnem mestu preživimo tretjino budnega življenja.

V vsaki vrsti odnosa so na delu isti dejavniki v različnih kombinacijah in vsi izhajajo iz nas. Preverite, kako lahko izboljšate svoje odnose!

 

Želite zvedeti več o tem? Pišite nam!

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter